Vijf dagen veganistisch eten

  • 09 apr 2017
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Toen iemand in mijn omgeving een week vegan ging eten, dacht ik hee, dat zou ik ook eens moeten proberen. Is het nou echt zo lastig als het lijkt, of valt het best mee? Lees mee hoe ik mijn vijf veganistische dagen doorkwam.

Zondag

Met een koelkast vol lekkers begin ik mijn 'vegan challenge' vol optimisme! Ik maak deze ochtend hummus van kikkererwten. Het ontbijt bestaat uit twee glutenvrije boterhammen (ik kan op de ingrediëntenlijst geen ei of melk vinden, dus hoop dat het volledig vegan is) met hummus en kiemen. Ik drink thee van brandnetel en citroengras en neem na het ontbijt een kop décaf koffie met warme amandelmelk. 

Voor de lunch maak ik soep, dat lijkt me handig want dan kan ik dat morgen en overmorgen ook eten. Ik pak wat broccoli en doperwten uit de vriezer, snijd een ui, knoflook en courgette en dan wil ik wat bouillon uit de vriezer pakken om erdoor te doen... Ik bedenk me net op tijd dat daar wellicht kippenbouillon in zit, ik weet niet meer precies wat de ingrediënten waren. Gelukkig heb ik nog groentenbouillontabletten in de kast liggen dus gebruik ik die. Ik voeg nog wat verse basilicum toe en eet er glutenvrije maiscrackers van de Aldi bij.

's Middags drink ik thee en ik eet er twee bio mandarijnen uit het proefpakket van Nature & More bij. 's Avonds kook ik pasta met een saus van tomaten en andere groenten. Hier kan weinig fout aan gaan in termen van vegan eten, ik eet wel vaker pasta zonder vlees. Ik maak een flinke pan vol, zodat ik er morgenavond ook van kan eten. 's Avonds neem ik nog een handje cashewnoten en zo kom ik de eerste dag prima door :-).

Maandag

Ik ontbijt met ongezoete sojayoghurt van de Albert Heijn en vul het aan met bosbessen, havermout en gehakte pecannoten. Zo ontbijt ik wel vaker, want super lekker en gezond, dus dit is geen ongewone start van de dag. Ik drink weer een décaf met amandelmelk (er zullen er nog wel een aantal volgen deze week :-)) en lunch met een bord pasta van gisteren. 's Middags drink ik altijd thee en meestal neem ik daar een stukje pure chocolade bij. Deze week kies ik voor chocolade met rijstmelk. Ik heb ook nog over van de soep die ik gisteren kookte, dus dat wordt mijn avondmaaltijd. Samen met wat rijstwafels met hummus en groentekiemen. Best een heel gezond dagje zo!

Vijf dagen vegan!

Dinsdag

Ik ben pas laat wakker en maak eerst een glas versgeperst groentensap van komkommer, bleekselderij, een halve appel en een halve citroen. Even later eet ik twee glutenvrije boterhammen met hummus en kiemen. Daarna ga ik met mijn moeder naar IKEA. We moesten naar een andere IKEA dan normaal (lang verhaal over een plankje dat uit assortiment gaat en alleen nog in Barendrecht verkrijgbaar was) en reden prompt verkeerd. Ik prop als we er eindelijk zijn nog snel twee rijstwafels naar binnen en drink wat water. Als we in het magazijn alle benodigde planken, zijpanelen etc. hebben gevonden, zijn we wel toe aan koffie. En voor ik het door heb bestellen we twee cappuccino en een appel-notentaartje dat we samen delen. Oeps, dat is natuurlijk niet vegan, want er zit gewone melk in de koffie en de appeltaart is vast met boter gebakken. Maar ik ga er geen drama van maken, het is immers geen wedstrijd waar ik mee bezig ben en een scheutje melk en een klontje boter zijn nog wel te overzien. Thuisgekomen drinken we thee met chocolade (die met de rijstmelk) en 's avonds warm ik het laatste restje van de pasta op die ik op zondag kookte. Later op de avond eet ik nog wat aardbeien en cashews.

Woensdag

Vandaag begin ik met havermoutpap. Ik gebruik half water en half amandelmelk. Verder doe ik er een handje zonnebloempitten, blauwe bessen en verse aardbeien door. Heerlijk, zo kan ik er een paar uurtjes tegenaan. 's Middags eet ik maiscrackers met hummus (alweer ;-)), een halve avocado en plakjes komkommer. Ik eet later op de middag ook nog een stukje chocolade met rijstmelk bij mijn thee. 's Avonds eet ik met mijn broer. We koken worteltjes, bakken röstirondjes en eten er een vegan hamburger van Tivall bij. Ik bedenk me dat ik al vier dagen plantaardig eet en dat het eigenlijk reuze meevalt. 's Avonds neem ik nog een kop décaf koffie met opgeklopte amandelmelk en een stukje chocolade.

yoghurt zaden klein

Donderdag

En dan is het alweer de laatste veganistische dag. Ik ontbijt met twee geroosterde glutenvrije boterhammen met aardbeien, een groot glas thee en later een kop koffie. Daarna ga ik naar de supermarkt voor inkopen voor het paasweekend. Ik heb eigenlijk alweer honger en dat is nooit zo'n goede combinatie met boodschappen doen. Ik krijg ontzettend veel trek in dingen als saucijzenbroodjes, hompen kaas, omelet met kaas en gerookte zalm. Maar goed, ik moet die vijf dagen toch minstens wel kunnen volhouden, dus thuis smeer ik braaf wat maiscrackers met de laatste hummus waar ik halve snacktomaatjes op doe. Mijn snacktrek is nog niet gestild dus ik eet nog drie rijstwafels met pindakaas en sambal. Later op de middag wil ik tomatensoep maken, maar de groentebouillon is op. Dan maar een handje pecannoten en wachten op het avondeten. Ik schuif een bakplaat de oven in met plakken pompoen, wat krieltjes, knoflook, ui en plakken tofu. Hartstikke lekker, dat moet ik vaker doen.

Conclusie

Voor mij is veganistisch eten denk ik het meest haalbaar als ik zorg dat ik de juiste dingen in huis heb en tussendoor niet naar de supermarkt ga. Kijk, als er een doosje eieren staat en er ligt een stuk verrukkelijke kaas in de koelkast, dan krijg ik al trek als ik ernaar kijk. Heb ik dat niet in huis, maar staan er wel lekkere veganistische dingen in de kast, dan pak ik die gewoon en is dat eigenlijk vaak net zo lekker. Zorg dus dat je de juiste dingen in huis haalt zoals vegan burgers, tofu, amandel- of sojamelk, sojayoghurt en veel groenten en fruit. Ik denk ook dat het een goed idee is om zelf een potje broodbeleg te maken zoals hummus, bonen- of linzenspread zodat je daarmee een paar dagen mee vooruit kunt en niet hoeft na te denken wat je op je cracker of boterham smeert. Net als een pan soep of een flinke hoeveelheid pasta met groenten waarvan je meerdere dagen kunt eten. Op die manier lijkt het me heel goed te doen om twee of drie dagen per week veganistisch te eten. Een nieuw goed voornemen, doe je mee?

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!